Travel

Cu familia în Maramureș

Dacă anul trecut am fost doar eu cu logodnicul meu în frumosul Maramureș, anul acesta am mers pentru 4 zile (3 nopți) tot în Maramureș, dar împreună cu familia. Aceasta ne-a fost vacanța din acest an, puțină, dar foarte relaxantă. Haideți să vedeți cum a decurs vacanța.

Ziua 1

Marți, 20 august, în jurul orei 13:00, am pornit spre Maramureș, mai exact Bârsana (locul în care ne-am cazat).

Până să ajungem pe plaiuri maramureșene, ne-am oprit la Mănăstirea Nicula și la Mănăstirea Rohia. În aceste locuri te bucuri de o liniște, pe care niciunde nu o găsești. Mi-au prins tare bine aceste opriri!

Mănăstirea Rohia

Am ales să ne cazăm la o pensiune, unde sunt oameni modești, simpli și autentici. Și ce gazde bune au fost… niște oameni foarte frumoși și primitori. Nu am cuvinte! Le mulțumim pe această cale! Pensiunea se află chiar la intrare, în Bârsana.

Acolo am întâlnit și un puiuț de Teckel, care era o jucărie cu suflet. Louie a fost încântat, pentru că a avut cu cine să se joace (da, a fost și Louie cu noi, cățelul meu).

M-am bucurat să aflu mai multe tradiții din acele zone, am ascultat cu mult interes fiecare noutate pe care o auzeam. Cea mai interesantă noutate auzită, dar și văzută, chiar în prima zi în care am ajuns, a fost nunta în zi de marți. Am rămas șocată! Eu nu am mai auzit niciodată așa ceva. Cum să faci nunta în zi de marți, în timpul săptămânii?! Ei bine, este posibil. Unde? În Maramureș. Acolo se fac nunți în fiecare zi din săptămână, mai puțin vinerea. Și acolo merge lumea la nuntă… se fac nunți cu 600-1000 de invitați. Mda. Acolo într-un an poți să ai și 12-13 nunți, sau chiar mai multe (nu e glumă, chiar se întâmplă).

Cina e servită! Ce a fost la cină? Ciorbă de perișoare, păstrăv cu mămăligă, iar la desert, o prăjitura tare delicioasă. Mâncarea a fost genială! Foarte foarte foarte bună!

Noaptea, am putut observa cu ușurință carul mare și carul mic. De vis!

Ziua 2

Miercuri, 21 august, ne-am trezit de dimineață, la prima oră, fără să avem ceva alarmă setată. Ora 6:30 și stând pe balcon, am văzut oameni veseli, simpli, plini de viață, care se bucurau de fiecare zi. E greu să fii binedispus la ora 6 dimineața, însă în Maramureș e ceva normal să fii vesel, optimist și să accepți fiecare lucru care ți se întâmplă, indiferent de zi, oră etc.

După servirea micului dejun, am plecat spre Săpânța. Prima oprire a fost la Cimitirul Vesel. Un loc unic! Eu și logodnicul meu am fost anul trecut la Cimitirul Vesel, așadar am rămas cu Louie și am lăsat să meargă ceilalți membrii ai familiei.

De acolo am mers la Biserica Greco-Catolică din Săpânța, care este foarte aproape de Cimitirul Vesel. Abia acum am aflat că este o Biserică Greco-Catolică. A fost una dintre cele mai frumoase biserici pe care le-am văzut! Toată biserica era din lemn și era toată sculptată, într-un mare fel.

Următoarea oprire, Mănăstirea Săpânța-Peri. Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume, având o înălțime de 78 m.


Am ajuns și în Sighetu Marmației, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

De aici, am mers la Muzeul Satului Maramureșan (tot în Sighetu Marmației). Pășind pe poarta muzeului, parcă ai ajuns într-o altă lume, în alt secol. Totul a rămas ca pe vremuri…

Ultima oprire a fost la Mănăsirea Bârsana și la Muzeul de icoane și carte veche Gavril de Bârsana (în incinta mănăstirii).

Din nou, un loc plin de liniște și tradiție.

Pardon, ultima oprire a fost în parcarea Mănăstirii Bârsana, unde ne-am luat câte o plăcintă delicioasă și o clătită bună.

Seara, la cină, am mâncat supă de pui cu tăiței de casă, cartofi prăjiți cu pui umplut și din nou, prăjitură la desert.

Ziua 3

Joi, 22 august, ne-am trezit de dimineață, am servit micul dejun și am pornit spre Vișeul de Sus, la Mocănița. Eu și logodnicul meu am fost anul trecut cu Mocănița și trebuie să vă spun că este o experiență unică și foarte frumoasă. Anul acesta nu am mers cu Mocănița, însă am admirat Mocănițele existente acolo.

De acolo, ne-am întors puțin la Muzeul Țărăncii Române, unde am aflat numeroase tradiții din zona Maramureșului, legende și alte lucruri frumoase. Doamna de acolo a fost foarte drăguță și ne-am povestit despre fiecare lucrușor existent în casă.

Colacul mirilor

Cu cât sunt mai multe oale, cu atât fata are mai multe zestre. Dacă este o oală roșie în vârf, atunci la acea casă este fată de măritat.

De aici, am pornit spre Borșa. Fiind cu Louie, am spus că nu e o idee bună să urcăm cu telescaunul la Cascada Cailor, așa că ne-am gândit să urcăm puțin pe jos, prin munți, cât putem. Și uite așa, încetuț încetuț, am ajuns la Cascada Cailor. Eu am mai fost de două ori la cascadă, o dată într-o excursie din clasa a 12-a și anul trecut, împreună cu logodnicul meu. De fiecare dată am urcat cu telescaunul și am coborât la pas. Anul acesta am mers în drumeție până la Cascada Cailor, dus-întors. A fost minunat! Mie mi-a plăcut enorm de mult, deși nu e un traseu foarte ușor.

După drumeție, am mers la pensiune. Și surprize surprize! Cina din nou a fost delicioasă, la fel ca în fiecare seară. Am mâncat ciorbă de fasole cu afumătură, friptură de pui cu pireu de cartofi și prăjitură.

Ziua 4

În ultima zi, vineri, 23 august, după servirea micului dejun și după ce ne-am luat la revedere de la oamenii frumoși de acolo, am mers la târgul din Bârsana, care se organizează în fiecare zi de vineri, de dimineață, până pe la ora 12:00.

De acolo, am mers la Mara, la Păstrăvăria Alex, pentru că este un loc tare frumos. Comanda ne-a fost luată după o  jumătate de oră – 45 de minute, dar în rest, totul a fost în bine.

După această oprire, am pornit spre casă. De această dată, am ales să mergem prin Baia Mare.

A fost o excursie frumoasă! M-am bucurat să am alături familia, în aceste locuri frumoase! Aș schimba doar deznodământul excursiei…

Vă recomand cu drag să ajungeți în Maramureș, dacă nu ați ajuns până acum! O să vă îndragostiți de tot ce înseamnă Maramureș!

Cu drag,

Alexandra

2 gânduri despre „Cu familia în Maramureș”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.